prosze o pomoc
Memoris:
Na rysunku obok przedstawiony jest fragment wykresu funkcji kwadratowej f(x) 2x2−5x−3
a. Podaj miejsca zerowe funkcji,
b. Napisz wzór funkcji f w postaci kanonicznej,
c. Napisz równanie prostej która jest osą symetrii wykresu
funkcji f
Parabola jest wierzchołkami do dołu a wierzchołek ma w punktach oś x 2 oś y 6
1 mar 17:52
funkcja Memoris:
1 mar 17:58
funkcja Memoris:
1 mar 17:58
Natalia: b. p=54
Δ=25−4*2*(−3)=25+24=49
q=−498=−618
y=2(x−54)2−618
1 mar 18:05
Natalia: dlaczego napisałes ze parabola skieowane ma ramiona na dół? przecież przzy wzorze funkcji
współczynnik kierunkowy jest dodatki co świadczy zeramiona idą do góry.
1 mar 18:06