uzasadnij....
bla bla: uzasadnij że dla każdej liczby rzeczywistej x, pradziwa jest nierówność:
-√3 √3
-------- < sin (cosx) < ----------
2 2
9 lut 22:15
Bogdan:
cosx € <-1, 1>
-√3/2 = -sin(π/3)
√3/2 = sin(π/3)
π > 3 → -π < -3 → -π/3 < -1
oraz
3 < π → 1 < π/3
Funkcja f(x) = sinx w przedziale (-π/2, π/2) jest rosnąca, więc
sin(-π/2) < sin(-π/3) < sin(-1) oraz sin (1) < sin(π/3) < sin(π/2)
stąd -1 < -√3 / 2 < sin(cosx) < √3/2 < 1
9 lut 23:02
bla bla: a dlaczego bierzemy pod uwagę to że funkcja f(x) = sinx w przedziale (-π/2, π/2) jest
rosnąca
10 lut 17:02
Bogdan:
Narysuj wykres funkcji f(x) = sinx lub zobacz wykres tej funkcji tutaj obok w dziale
trygonometria.
adres: https://matematykaszkolna.pl/strona/426.html
10 lut 17:07