równanie wielomianowe
maja166: B)x3−|x2−2x|=0
1 mar 17:32
Artur. :

x
3 − |x| |x−2| = 0
x=0 x= −2
x ∊ (−
∞,−2)
−x
3 −(−x) (−x+2)=0
−x
3 −x
2 −2x=0
−x(x
2+x+2)=0
x=0 Δ<0
x ∊ <−2, 0)
x
3 −(−x) (x−2)=0
x
3+x
2−2x=0
x(x
2+x−2)=0
x=0
√Δ=3
x=−2 x=−1
x−2 ∊ zał
x∊<0,+
∞)
x
3 −(x) (x−2)=0
x
3 −x
2 +2x=0
x(x
2−x+2)=0
x=0 Δ<0
x=0 ∊zał
Rozwiązaniem wielomianu jest −2 i 0
Jak masz wynik i jest dobrze, a czegoś nie wiesz to mogę wytłumaczyć
1 mar 18:06
Święty: −2 raczej nie będzie rozwiązaniem wielomianu.
1 mar 18:09
Artur. : coś jest źle...powinno być 0 i 1 wg "wolfram"
może ktoś mądrzejszy na to spojrzy i rozwiąże
1 mar 18:20
Święty: 1) x∊(−∞,0>∪<2,∞)
x3−x2+2x=0
x(x2−x+2)=0
x=0 Δ<0
2) x∊(0,2)
x3+x2−2x=0
x(x2+x−2)=0
x=1
x=−2
Odp. x=0 ⋁ x=1
1 mar 18:32
Artur. : Dobrze święty... ja się pogubiłem z tymi znakami... w 2 i 3 przedziale...teraz widze w 2 delta
ma być <0 a w 3 przedziale wyjsc x= −2 co nie nalezy i 1 które należy.
Ale twój sposób dużo krótszy. sam nie wiem czemu od razu tak nie robiłem
1 mar 18:40