calki
niewiem: calki
jak rozwiazac calke : sin32x dx ?
1 mar 17:31
Grześ: sin32x=sin22x*sin2x=(1−cos22x)*sin2x
Podstawienie:
t=cos2x
dt=−2*sin2x dx
1 mar 17:35
niewiem: a wiec gdzie robie blad:
∫(1−cos22x)*sin2x −−−> podstawiam to t
∫(1−t2)dt−2
−12∫dt+12∫t2dt =
−12 t +16t3 no i po podstawienu tu wychodzi o wiele inny wynik niz w odpowiedziach
1 mar 17:53
niewiem: a taka calke jak rozwiazac :
∫1ex+5dx robie podstawienie ze za ex =t ale dochodze do zapisu
∫1t2+5tdt i nie wiem co i jak dalej...
1 mar 22:22
niewiem: nikt nie wie jak to zrobic?
1 mar 22:55
Godzio:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dt = |
| = |
| ∫( |
| − |
| )dt = |
| (lnt − ln(t + |
| | t2 + 5t | | t(t + 5) | | 5 | | t | | t + 5 | | 5 | |
5))
| | 1 | |
= |
| (x − ln(ex + 5)) + C |
| | 5 | |
1 mar 23:27
niewiem: skad wziolo ci sie przeksztalcenie z ta jedna piata przed calka?
2 mar 08:51
AS:
J = ∫sin3(2*x)dx
Podstawiam: 2*x = t 2*dx = dt dx = dt/2
J = 1/2∫sin3tdt = 1/2∫sin(t)*sin2(t)dt = 1/2∫sin(t)*(1 − cos2(t))dt
Drugie podstawienie:
cos(t) = u −sin(t)dt = du
J = −1/2∫(1 − u2)du = 1/2∫(u2 − 1)du = 1/2(u3/3 − u)
J = 1/6(u3 − 3*u) = 1/6(cos3(t) − 3*cos(t))
J = 1/6*(cos3(2*x) − 3*cos(2*x)) + C
2 mar 12:39
Leni: Mam kilka przykładów z całek, mógłby mi ktoś pomóc?
a) ∫ x2 * √2x3−3 dx
b) ∫ x4−1x−1
c) ∫3x * ex dx
d)∫lnxx dx
2 mar 13:21
Basia:
ad.1
podstawienie
t = x
3
dt = 3x
2 dx
ad.2
wskazówka:
x
4−1 = (x
2−1)(x
2+1) =(x−1)(x+1)(x
2+1) = (x−1)(x
3+x
2+x+1)
podstaw i skróć
ad.3
3
x*e
x = (3e)
x
| | (3e)x | | 3x*ex | | 3x*ex | |
∫(3e)x dx = |
| +C = |
| +C = |
| + C |
| | ln(3e) | | ln3+lne | | 1+ln3 | |
ad.4
podstawienie
t = lnx
dt =
1xdx
2 mar 13:27
Leni: a nbyła bys tak miła i napisała mi jeszcze coś na temat dwóch innych całek?
ex*sinx dx
x3x+7dx
2 mar 13:31
Zimny: 1) przez czesci
2)t=3x+7
2 mar 14:46
Zimny: a nie, w drugim jednak nie

pomysle jeszcze
2 mar 14:56
Zimny: W drugim rozkladasz ten ulamek:
| | x | | | | 1 | | 7 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx=∫ |
| −∫ |
| dx |
| | 3x+7 | | 3x+7 | | 3 | | 9x+21 | |
t=9x+21
dt=9dx
| 1 | | 7 | | 1 | | 7 | |
| x − |
| ∫t−1dt= |
| x− |
| ln|9x+21| +c |
| 3 | | 9 | | 3 | | 9 | |
Niech ktos jeszcze to sprawdzi
2 mar 15:09
niewiem: As skad ci sie wziela w przed ostatniej linijce 3 przed cosinusem? nie powinno tam byc 12
?
2 mar 15:51
aś: niewiem − czy to jest przykład z krysickiego?
2 mar 16:02
Leni: nie mam pojęcia skąd ten przykład, taki podał nam profesor do rozwiązania
2 mar 16:57
Leni: A tak w ogóle dziękuję za pomoc i chęci
2 mar 16:58
AS: Wyjaśniam
...1/2(u3/3 − u) = 1/2(u3/3 − 3*u/3) = 1/6(u3 − 3*u)...
2 mar 17:34
niewiem: aha juz wiedze skad ta 3 sie wziela dzieki za pomoc
2 mar 20:13
niewiem: aś ten przyklad nie jest z krysickiego tylko ze zbioru ptaka
2 mar 20:16