komentator OWMH:
zadania 1.−
Najpierw w liczniku podstawiamy zamiast tgx to sinx / cosx
1 − tg
2x = 1− sin
2x/ cos
2x
= (cos
2x − sin
2x) / cos
2x
w mianowniku takie same podstawienie
1+ tg
2x = (sin
2x+ cos
2x) / cos
2x
a wiemy że sin
2x + cos
2x = 1
stąd :
1+ tg
2x = 1 / cos
2x
a więc
(1−tg
2x) / (1+tg
2x)= (cos
2x − sin
2x)
wiemy że cos
2x − sin
2x = cos2x
(1−tg
2x) / (1+tg
2x)= cos2x
zadanie 2
upraszczamy liczniku
(sinx +cosx )
2 = sin
2x + cos
2x + 2sinx.cosx ;
wiemy że sin
2x+cos
2x =1 stąd mamy:
(sinx +cosx )
2 = 1 + 2sinx.cosx ;
a więc
(sinx +cosx )
2 / cos
2x = (1 + 2 sinx. cosx) / cos
2x
(sinx +cosx )
2 / cos
2x = (1 / cos
2x )+ 2 (sinx / cosx)
wiemy że tgx = sinx / cosx i 1 + tg
2x = 1/ cos
2
stąd
sinx +cosx )
2 / cos
2x = 1 + tg
2x + 2 tgx
sinx +cosx )
2 / cos
2x = (1+ tgx )
2
Rozwiązanie II − inne metody
(sinx +cosx )
2 / cos
2x = ( [sinx / cosx ]+ 1 )
2
(sinx +cosx )
2 / cos
2x = ( tgx + 1)
2
zadanie 3.−
(1−sinx) (1+sinx) = 1−sin
2x używając (a−b) (a+b) = a
2− b
2
(1−sinx) (1+sinx) = cos
2x
zadanie 4.
cosx . tgx = cosx . sinx / cosx bo tgx = sinx / cosx
cosx . tgx = sinx
zdanie 5.
sinx . ctgx = sinx. cosx / sinx
sinx . ctgx = cosx
to wszystko chyba trochę pomogłem dobranoc

!
komentator OWMH