Zadania Z aksjomat Zestaw 1 Liczby rzeczywiste
Walduś: 7. Liczba log
32 jest liczbą:
a) ujemną, b) dodatnią, c) większą od 1, d) wymierną
9. Dla każdego n ∊ N liczba n(n+1)(n+2)(n+3) jest podzielna przez
a)12, b)18, c)24, d)36
14. Jeśli a,b,c,d są liczbami dodatnimi takimi, że 3a = 7b, 5c=4d oraz 2c=11a, to prawdziwe są
nierówności:
a) a<b<c<d, b) d<c<b<a, c) b<a<c<d, d) d<c<a<b
17. Liczba
√17 + √72 +
√11−√72 jest:
a) niewymierna, b) dodatnia, c) całkowita, d) pierwiastkiem pewnego równania kwadratowego o
współczynnikach całkowitych
18. Liczba log2
3*log
34*log
45*log
56*log
67*log
78 jest:
a) niewymierna, b) całkowita c) kwadratem liczby naturalnej d) większa od 7
Jak chcecie możecie pomóc

tytuły będę zapisywał w ten sposób łatwiej mi będzie później do
tego dotrzeć

. Prosiłbym jeżeli można również o krótkie wyjaśnienie
komentator OWMH:
zadanie 14 zakładać że a = 7 stąd b =3 i c=77/2 stą d= ( 5/4) (77/2)
a więc a = 7 , b=3 , c= 38,5 i d= 48,125
mamy że b<a<c<d odp. C
Mam nadzieję ze pomogłem . dobranoc

komentator OWMH