zadanko
małgola: Witam miło wszystkich. Potrzebuje pilnie pomocy mam problem z takim zadaniem; 2x+3y+5=0;
A=(0,0) o co tu chodzi bardzo prosze o pomoc tresc zadania to oblicz odległosc punktów
od prostych
9 lut 21:54
Bogdan:
Chodzi o obliczenie odległości d od punktu A = (0, 0), xo= 0, yo= 0
do prostej o równaniu:
2x + 3y + 5 = 0, A = 2, B = 3, C = 5.
Można skorzystać ze wzoru:
|A*xo + B*yo + C|
d = ---------------------------
√A2 + B2
Podstaw swoje liczby do tego wzoru.
9 lut 22:03
małgola: dziekuje zaraz to zrobie. penie musze to narysowac pózniej na wykresie czy tak?
9 lut 22:29
Bogdan:
Nie potrzeba rysować, wystarczy obliczyć.
|2 * 0 + 3 * 0 + 5| 5 5√13
d = ----------------------- = ------- = ----------
√4 + 9 √13 13
9 lut 22:39
malgola: Jejku jakie to proste dziękuję bardzo a ja popisałam u siebie głupoty ale teraz wiem o co
chodzi naprawde dziekuje
9 lut 22:50
malgola: jesli mozna to prosze mi sprawdzic czy to zadanie zrobiłam dobrze; tresc jest taka sama
tego zadania Te kreski to minus
3x+y=5 A(3,2)
wynik mi wyszedł 41 pierwiastek z 13 przez 13
9 lut 22:59
malgola: straciły sie kreski ale przed 3x jest minus i w nawiasie 2 jest minus
9 lut 23:01
Bogdan:
Nie rozumiem zapisu, obok jest instrukcja, jak pisać symbole matematyczne.
Podaj jeszcze raz zadanie
9 lut 23:07
starsza babka: ja to napisze słownie bo nie znam tego zapisu obok minus 3x +y=5 A=(3,minus 2)
9 lut 23:11
Bogdan:
czyli -3x + y = 5, więc 3x - y + 5 = 0, A = 3, B = -1, C = 5.
A = (3, -2), xo= 3, yo= -2
|3 * 3 -1 * (-2) + 5| 16 16√10
d = -------------------------- = -------- = ------------ = (8/5)√10
√9 + 1 √10 10
9 lut 23:30
malgola : zle powstawiałam do wzoru bardzo dziekuje
9 lut 23:34
Bogdan:
9 lut 23:38
malgola : jeszcze mam z ułamkiem i tez nie wiem jak zrobic
9 lut 23:53
malgola : 2/3y-x=2 A=(-3,-4)
3x+5/8y=6 A=(-1,0)
9 lut 23:56
Bogdan:
Pozbądź się mianowników.
10 lut 00:28