Figury płaskie
Kuba: 1)Koło ma promień równy 2√3 cm. Oblicz promień koła współśrodkowego, którego okrąg podzielił
dane koło na dwie części o równych polach.
2)Okrągły klomb z tulipanami ma promień 210 cm., a obwód okrągłego klombu z bratkami jest równy
15,7m. Który klomb jest większy?
1 mar 15:58
Natalia:

1− promień małego koła
2−promień duzego koła
r=2
√3
P=π * r
2
p=π* r
2
rczerw.=
2√32=
√3
1 mar 16:16
Natalia: klomb z tulipanami ma obw=2*π*r=2*3,14*210=1318,8 cm= 13,18m
odp. klomb z bratkami jest większy
1 mar 16:19
Kuba: Dzięki wielkie
1 mar 16:19
Eta:

1/
R= 2
√3 , r= ?
Pole dużego koła: πR
2= 12 π
pole małego koła : πr
2 =
12P dużego =6π => r
2= 6 => r=
√6
1 mar 16:22
1 mar 16:31
Kuba: DZIĘKI ZA STRONKĘ

!
1 mar 16:38