Vujek: Punkty A, B, C są wierzchołkami trójkąta ABC. Znajdź równania boków trójkąta wiedząc, że
A=(1;-1), B=(3;5), C=(-7;11).
26 mar 20:26
Kasiek: Jest na to jeden bardzo łatwy wzór.
Równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty A=(xa,ya) i B=(xb,yb):
(y-ya)(xb-xa) - (yb-ya)(x-xa)=0
W Twoim przypadku będzie to A=(1;-1) i B=(3,5) czyli
[y-(-1)](3-1) - [5-(-1)](x-1)=0
2(y + 1) - 6(x - 1) = 0
2y + 2 - 6x + 6 = 0
2y = 6x - 8 /:2
y=3x-4 -> równanie boku AB
Musisz tak zrobić również z bokiem AC i BC.
----------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------
Można sobie poradzić także bez tego skomplikowanego wzoru. Wiesz zapewne, że równanie
kierunkowe prostej wyraża się wzorem y=a*x+b
Mamy dwa punkty A=(1;-1) i B=(3,5) i dzięki temu możemy zrobić sobie układ równań.
y1=a*x1+b
y2=a*x2+b
y1=-1 x1=1 y2=5 x2=3 Podstawiamy te dane i otrzymujemy
{-1=a*1 +b
{ 5=a*3+b
a = -1-b i podstawiamy
5 = 3*(-1-b) – b
5 = -3 – 3b – b
8 = -2b / :-2
b = -4
a = -1-b
a = -1-(-4)
a = -1 + 4
a = 3
Czyli równanie wychodzi nam tak samo jak w pierwszej metodzie y=3x-4.
Zrób tak samo z pozostałymi bokami trójkąta

Powodzenia!
27 mar 14:30
Vujek: Dzięki bardzo.
27 mar 14:54