Dwusieczne kątów trójkąta.
Co tutaj jest źle ?: Proszę o sprawdzenie tego zadania.
Wychodzi 6 cm a w odpowiedziach jest że 3 cm.
a = 8 cm
b = 15 cm
r = ? [cm]
c² = a² + b²
c² = (8 cm)² + (15 cm)²
c² = 64 cm² + 225 cm²:
c² = 289 cm²
c = √(289 cm²)
c = 17 cm
P = pr/: p
r = P/p
P = 0,5ab
P = 0,5(8 cm)(15 cm)
P = 60 cm²
r= 0,5(a + b + c)
p = 0,5( 8 cm + 15 cm + 17 cm)
p = 0,5*20 cm
p = 10 cm
r = 60 cm²/10 cm
r = 6 cm
1 mar 15:36
Patysia: r= 0,5(a + b + c) masz wzór na r, a powinien być chyba na p

(tak mi się wydaję)
A błąd w obliczeniach masz przy p =, 8 + 15 + 17 = 40 ⇒ 40 * 0,5 = 20
r = 60/20 = 3
1 mar 15:48
Co tutaj jest źle ?: dzięki
1 mar 15:50
Co tutaj jest źle ?: a nie lepszy by był wzór r=a+b−c2
1 mar 15:57
Patysia: Wiesz, nie wiem jaka jest treść zadania to trudno powiedzieć
1 mar 15:59
Co tutaj jest źle ?: treść zadania:
Oblicz długości promienia okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny, którego przyprostokątne mają
długość:
1 mar 16:11
Co tutaj jest źle ?: ale wszystko jest już ok
1 mar 16:12