Rozwiązywanie rownań
romek: Ułóż odpowiednie równanie i odpowiedz na pytanie.
a) Suma pewnej liczby i liczby o 5 od niej mniejszej wynosi 15. Co to za liczba?
b) Co to za liczba, której 5% wynosi 11?
c) Co to za liczba, której dwukrotność powiększona o 10 wynosi 16?
d) Pewną liczbę podzielono przez 3, a następnie do ilorazu dodano 5 i otrzymano połowę
wyjściowej liczby. Co to za liczba?
Proszę o pomoc wogole nie wiem jak się za to zabrać

1 mar 15:25
Waldi: a) x+(x−5)=15
2x=20
x=10 − pierwsza liczba
x−5⇒10−5=5 − druga liczba
1 mar 15:31
MonikaT: odp. (b)
5%x=11
0,05x=11 /*100
5x=1100 /:5
x=220
1 mar 15:32
Waldi: b) proporcje
5% − 11
100% − x
na krzyż, wychodzi nam 5x=1100⇒x=220
1 mar 15:34
MonikaT: odp.(d)
x/3 + 5 = 1/2x /*6
2x + 30 = 3x
30= 3x−2x
30=x
1 mar 15:34
MonikaT: odp (c)
2x+10=16
2x=16−10
2x=6
x=3
1 mar 15:35
Waldi: dokładnie
1 mar 15:36