planimetria
Ada90: W czworokacie KLMN bok KL jest o 3 krótszy od boku MN, |LM| = 8, |KN| = 9. Oblicz długości
boków KL i MN wiedząc, że w czworokąt KLMN można wpisać okrąg
1 mar 14:53
Ada90: ktos wie jak zrobic?...
1 mar 15:13
Michał: 3x+x=9+8 ⇒ x = 4,25
|KL| = 4,25 i |MN| = 3 x 4.25 = 12,75
1 mar 15:28
Mantra: W czworokąt można wpisać okrąg wtedy i tylko wtedy, gdy sumy długości przeciwległych boków
czworokąta są równe.
|KN| + |LM| = |KL| + |MN|
|KL| = |MN| − 3
8 + 9 = |MN| + |MN| − 3
2|MN| − 3 = 17
2|MN| = 20
|MN| = 10
|KL| = 10 − 3
|KL| = 7
29 mar 14:26