oblicz
dominika : Oblicz korzystając z prawa rozdzielczość mnożenia względem dodawania.
a)86*72+86*28
b)36*57+(−35)*57
c)(−3)*29,5+2*29,5
d)(−11)*17,2+(−11)*12,8
1 mar 14:22
Kasiaszek: Musisz wyłączyć przed nawias wspólny czynnik
a) 86(72+28)=86*100=8600
b)57(36−35)=57*1=57
i dalej sama sprobuj
1 mar 14:29
dominika : zrób c i d
1 mar 14:30
Kasiaszek: a sama nie mozesz sprobowac? sprobuj, podaj wyniki i ci powiem czy dobrze robisz
1 mar 14:32
dominika : c)−29,5
d)−330
1 mar 14:43
dominika : d)(−11)(17,2+12,8)=(−11)*30=−330
1 mar 14:50
dominika : coś w c mi nie wychodzi
1 mar 14:51
Kasiaszek: dobrze ci wyszło i w c i w d

1 mar 14:53
dominika : a zrób mi c
1 mar 14:54
Kasiaszek: 29,5(−3+2)=29,5*(−1)=−29,5
1 mar 14:57
dominika : Oblicz korzystając z prawa rozdzielczości mnożenia względem dodawania lub odejmowania. a)9,8*15
b)4,9*2,1
1 mar 15:01