kapitalizacja
maly: proszę o pomoc w zadaniu.
Klient złożył w banku A 5000 zł na okres 2 lat z oprocentowaniem rocznym 5% i roczną
kapitalizacją odsetek. Okazało się później, że gdyby tę samą kwotę złożył
w banku B, to po dwóch latach miałby o 343 zł więcej. Oblicz jakie oprocentowanie oferował bank
B, jeśli kapitalizacja wkładów odbywała się w nim co pół roku.
1 mar 13:13
adamruda: Bank A:
5000 * 1.05 = 5250 po pierwszym roku
5250 * 1.05 = 5512,5 po drugim roku
Bank B:
5512,5 + 343 = 5855,5 po 2 latach
5855,5=5000 x4 \ 5000
x4=1,17
1 mar 13:27
mały: co oznacza ten x4?
1 mar 13:29
adamruda: X4 oznacza odsetki wiec x = ? wynik odsetek banku to juz sam musi do tego dojsc
1 mar 16:19