Trygonometria, która mnie wykończy:P
Neko: Miły człowieku pomóż^^
Wyznacz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta ostrego α jeśli:
tgα= √5 − 2
PomocyT.T
1 mar 12:31
jarek: tgα=sinα/cosα więc sinα/cosα=√5−2 i "1 tryg" daje sin2α+cos2=1 więc masz sinα=(√5−1)cosα*
i podstawiasz do "1" czyli [(√5−1)cosα]2+cos2α=1
1 mar 12:40
Neko: Heh dziękuje, no niestety jako że nie ogarniam zbytnio tego to pojawia się moje pytanie czy
istnieje prostszy sposób?
1 mar 12:46
jarek: no nie bardzo... tangens to sinus/cosinus i dzięki temu masz sinusa w zależności od cosinusa. a
potem trzeba do jedynki trygonometrycznej podstawić i policzyc cosinusa albo sinusa z
rownania. nie da rady prosciej...
1 mar 12:51
Neko: ehh no trudno, mimo wszystko dziękuje
1 mar 13:00
1 mar 13:34