styczne do okregu 3
Ala: Znajdz te wartości parametru m, dla których okręgi x2+y2+4x−2my+m2−0 i x2+y2=2 są
styczne
1 mar 12:06
Ala: pomozcie nie wiem co z tym zrobic...
1 mar 13:30
Ala: o1: x2+y2+4x−2my+m2 = (x+2)2 + (y−m)2=4
S1: (−2;m)
r1=2
o2: x2+y2=2
S2: (0,0)
r2: √2
r1+r2 = |S1S2|
i mam pytanie jak to obliczyć? Do tego doszłam ale ni wiem jak pomnozyc wspolrzedne? ... Dobrze
reszta?
1 mar 13:59
janek:
y2 = 2 − x2, wstaw to do pierwszego równania i oblicz Δ, okręgi są styczne, gdy Δ = 0.
1 mar 14:03
Adzia1990: jak tak wstawie to mam: m2−2my+4x+2=0
1 mar 14:20
Ala: mi wychodzi cos takiego
m2−2my+4x+2=0
1 mar 14:21
Ala: .
1 mar 15:13
Ala: r1+r2 = |S1S2|
jak to obliczyć?
1 mar 15:43
Gustlik: x
2+y
2+4x−2my+m
2=0 i x
2+y
2=2
Najpierw przekształcam pierwsze równanie do postaci kanonicznej:
r
1=
√a2+b2−C=
√(−2)2+m2−m2=
√4=2
Środek tego okregu ma wspólrzędne S
1=(−2, m) a promień r
1=2
Środek drugiego okręgu S
2=(0, 0), a promień r
2=
√2
Metodę tę opisałem tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=1471 .
Okregi mogą być styczne:
1) zewnętrznie, wtedy |S
1S
2|=r
1+r
2
2) wewnętrznie, wtedy |S
1S
2|=|r
1−r
2|
S
1S
2→=[0−(−2), 0−m]=[2, −m]
|S
1S
2|=
√22+(−m)2=
√4+m2
ad 1)
√4+m2=2+
√2 dokończ...
ad 2)
√4+m2=2−
√2 dokończ...
2 mar 00:20
Ktos: Okrąg 1: x
2+y
2+4x−2my+m
2=0
Zwijamy do postaci kanonicznej: (x+2)
2+(y−m)2=4
Okrąg 2: x
2+y
2=2
S− środek okregu, r−promień
S
1=(−2,m) r
1=2
S
2=(0,0) r
2=
√2
By okręgi były styczne |S
1;S
2|=r
1+r
2
|S
1;S
2| wyliczamy wzorem
√(x2−x1)2+(y2−y1)2
Otrzymujemy |S
1;S
2|=
√4+m2
r
1+r
2=2+
√2
√4+m2=2+
√2
Podnosimy obustronnie do kwadratu. Gdy podnosimy lewą stronę równania musmy skorzystać z
wartosci bezwzględnej.
|4+m
2|=(2+
√2)
2
|4+m
2|=4+4
√2+2
|4+m
2|=4
√2+6
Wartość bezwględna jest równa stronie lewej lub minus stronie lewej.
4+m
2=4
√2+6 ⋁ 4+m
2=−4
√2−6
m
2=4
√2+2 ⋁ m
2=−4
√2−10 (m podniesione do potęgi 2 nie może dać wartości ujemnej)
(m=
√4√2+2 ⋁ m=−
√4√2+2) ⋁ m∊∅
Otrzymujemy wyniki:
m=
√4√2+2 ⋁ m=−
√4√2+2
Mam nadzieję że pomogłam
22 wrz 21:33
Zzz: Po co niby stosować wartość bezwzględną z pierwiastka podnoszonego do kwadratu, skoro liczba
pierwiastkowana jest z założenia ≥0?
8 kwi 17:43