czy istnieje wielokąt
pomocy: Czy istnieje wielokąt który ma 1377 równych przekątnych?
9 lut 20:13
pavlov: musisz rozwiązać równanie:
n(n-3)/2=1377
9 lut 20:26
pomocy: a dlaczego takie równanie?
9 lut 20:39
filip:
cchyba różnych? a nie równych? (a to już co innego ?
9 lut 20:41
pomocy: wyszło n1=-51 i n2=54 i co z tym?
9 lut 20:43
pomocy: równych ma być
9 lut 20:44
filip:
odp: n= 54 bo przecież ilość boków to n€N

9 lut 20:45
filip: Jak jest pytanie?
równych to tak nie może być!
Gdyby było
różnych to wtedy n=54
9 lut 20:47
bolek:
Dobry wieczór.
Tylko niektóre szczególne czworokąty mają wszystkie przekątne równej długości,
są to: kwadrat, prostokąt, trapez równoramienny.
Inne wielokąty nie mają tej własności.
Wielokąt, który ma 1377 przekątnych to taki, który przedstawił filip, czyli 54-kąt.
Liczbę przekątnych p w zależności od n - liczby boków określa zależność opisana
przez pavlova, czyli p = n(n-3) / 2.
Można to tak uzasadnić: przekątną tworzy odcinek łączący wierzchołek
z każdym innym wierzchołkiem nie będącym nim samym i nie będącym
wierzchołkiem sąsiednim, a więc jeśli jest n wierzchołków, to każdy z nich
łączymy z (n - 3) wierzchołkami. Każdy taki odcinek łączy 2 punkty, więc
iloczyn n*(n - 3) zawiera podwójną liczbę przekątnych.
Stąd liczba przekątnych p = n(n - 3) / 2.
9 lut 21:08