prawdopodobieństwo
szalony kebab: Niech A i B będą zdarzeniami losowymi zawartymi w Ω takimi,że P(A)= 59 oraz P(B)=
611.
Zbadaj,czy zdarzenia A i B się wykluczają.
1 mar 08:50
anmario:
Zdarzenia wykluczają sie jeżeli A ∩ B = ∅. Natomiast prawdopodobieństwo sumy zdarzeń A i B musi
być równe sumie i prawdopodobieństw A i B pomniejszonej o p(A ∩ B), czyli:
p(A u B) = p(A)+p(B) − p(A ∩ B)
Myślę, że dalej dasz radę, ja muszę spadać już.
1 mar 09:00
kachamacha: pokrywają się w części
1 mar 09:01
Ala: jeśli prawdopodobieństwo sumy będzie takie samo jak suma prawdopodobieństw, to oznaczać będzie
że prawdopodobieństwo iloczynu jest równe 0. A to właśnie masz udowodnić...koniec zadania
1 mar 10:45
Ala: | | 109 | |
P(A)+P(B) = |
| czyli więcej niż 1. To oznacza że P(A∩B)≠0 |
| | 99 | |
1 mar 10:51