stereomet
Anulka1990: zad.1
Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 10 i jest nachylona do
płaszczyzny podstawy pod kątem 30 stopni. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
Zad.2.
Kartkę papieru o wymiarach 12 cm i 8 cm obracamy wokół dłuższego boku. Oblicz objętość i pole
powierzchni całkowitej walca wyznaczonego przez tę kartkę w wyniku obrotu.
zad.3.
Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej stożka o tworzącej 6dm nachylonej do płaszczyzny
podstawy pod kątem 60 stoponi.
zad.4.
Jaką objetość ma kula o powierzchni 144 π cm2
1 mar 08:43
donia:

zadanie 1 narysuję jeszcze trojkat ktory bedziemy razwazać czyli ACS
1 mar 12:11
donia:

policzymy czerwoną wysokość H a jest to 1/2 * 10 czyli 5 , mozna to powiedziec na podstawie
kąta 30 stopni
1 mar 12:14
donia: objetosc V to 1/3 * pole pods * H
czyli liczymy pole podstawy.
1 mar 12:14
donia:

narysowałam podstawę jest to kwadrat cała przekatna ma długość 10
√3
Wzor na przekatna kwadratu o boku a to a
√2
Zatem bok ma długość = 10
√3 *
√2
1 mar 12:21
donia: czyli 10 √6
1 mar 12:21
donia: Wszystko jasne?
1 mar 12:21
Anulka1990: tak tak

wszystko jasne dziekuje
2 mar 18:13
paty5: Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej ostrosłupa czworokątnego prawidłowego, którego
krawędź boczna o długości 4 cm jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni

a jak to rozwiązać
4 sty 08:24
dero2005:

l = 4 cm
d2 =
√l2 − h2 = ⇒ d =
h
s =
√h2 + (a2)2 = ⇒ h
s =
P
p = a
2 = ⇒ P
p =
P
b = 2a*h
s
P
c = P
p + P
b =
dokończ
4 sty 08:42