stereometria pomocy
Anulka1990:

Stereometria pomocy... nie wiem od ktorej strony ugryźć te zadania:(
zad.1.
Pole powierzchni całkowitej sześcianu wynosi 384 dm
2. Znajdź długość krawędzi sześcianu, jego
objętość i długość przekątnej.
zad.2
Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej prostopadłościanu gdy
1 mar 08:36
dero2005:
1) sześcian ma wszystkie ściany i krawędzie jednakowe
oblicz pole jednej ściany ze wzoru
3846 = 64
ściana jest kwadratem więc krawędź ma √64 = 8
objętość V = 83 = 512
przekątna ściany d = a√2 = 8√2
przekątna sześcianu D = a√3 = 8√3
w drugim oblicz wysokość z h6 =sin 60o = √32
V = h*8*6 =
Pc = 2(6*8+6*h+8*h) =
1 mar 08:46
Anulka1990: dziekuje
2 mar 18:15