matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Logarytmy
Walduś:
Mogę to zadanie
https://matematykaszkolna.pl/strona/243.html
zrobić w ten sposób ? 2+log
3
(2x+1)=log
3
(5x+22) log
3
(2x+1)−log
3
(5x+22) = −2
2x+1
log
3
(
)= −2
5x+22
2x+1
1
=
5x+22
9
18x+9=5x+22 13x=13 x=1
1 mar 00:18
Bogdan:
Tak, ale o wyznaczeniu dziedziny trzeba pamiętać.
1 mar 00:33
Walduś:
ok
1 mar 00:33