Twierdzenie Bezouta
LuKaS: Wykaż, że liczba r jest pierwiastkiem wielomianu w(x), a następnie wyznacz pozostałe
pierwiastki tego wielomianu (o ile istnieją) jeśli:
a) W(x)=x3 − x2 − 16x − 20 ; r=−2
Proszę o pomoc w rozwiązaniu i wyjaśnienie tego przykładu!
28 lut 23:36
ICSP: liczba r jest pierwiastkiem wielomianu wtedy kiedy
w(r) = 0
w(−2) = (−2)3 −(−2)2 − 16*(−2) − 20 = −8 −4 +32 − 20 = 0
Liczba −2 jest pierwiastkiem tego wielomianu. Teraz dzielę:
x3 − x2 − 16x −20 ; (x+2) = x2 − 3x − 10. Wystarczy rzucić okiem na ten trójmian aby
stwierdzić ze jego pierwiastki to −2 oraz 5
28 lut 23:47
Kasiaszek: musisz wyliczyc w(−2), czyli pod x podstawiasz −2, jeżeli wyjdzie 0, to jest to pierwiastek
wielomianu
i aby policzyc kolejne pierwiastki musisz rozlozyc to na czynniki, korzystajac z schematu
hornera wychodzi (x+2)(x2−3x−10) i przyrównać to do 0
(x+2)(x2−3x−10)=0
x+2=0 x2−3x−10=0 tutaj obliczasz Δ i x1 i x2
28 lut 23:49
Eta:
jeżeli r= −2 jest pierwiastkiem tego wielomianu
to W(r)=0
W(−2)= (−2)3 −(−2)2 −16*(−2) −20=.........
Następnie podziel W(x) przez ( x+2)
otrzymasz:
W(x) = ( x+2)(x2−3x −10) ...... policz deltę i x1 i x2
28 lut 23:50
Eta:
ale "wysyp"
28 lut 23:51
ICSP: I oczywiście kto pierwszy

Cześć
Eta
28 lut 23:55
Gustlik: Wstaw r=−2 do schematu Hornera − najprostszy sposób:
1 −1 −16 −20
−2 1 −3 −10 0 ← reszta = 0, −2 jest pierwiastkiem − c.n.d.
Masz taki rozkład na czynniki:
W(x)=(x+2)(x
2−3x−10)
Δ=(−3)
2−4*1*(−10)=9+40=49,
√Δ=7
Pozostałe pierwiastki to x=−2 oraz x=5.
1 mar 02:24
LuKaS: Dziękuję Wam Bardzo Kochani

−jak kolwiek to brzmi wielkie dzięki xD
1 mar 06:41