zbadaj monotonicznosc ciagu
niewiem....: cn = n2 + 3n
Chce wiedziec jak sie to rozwizuje ale nie metada funkcji tylko normalna pomocy
28 lut 22:49
niewiem....: pomocyy
28 lut 22:56
Kasiaszek: musisz najpierw policzyc cn+1 czyli cn+1=(n+1)2+3(n+1)=n2+2n+1+3n+3=n2+5n+4
teraz musisz obliczyc cn+1 − cn = n2+5n+4 − n2+3n= 8n+4 i to jest > 0 wiec ciag jest
rosnacy
28 lut 22:56
Kasiaszek: sory tam musisz jeszcze zmienic znak n2+5n+4 − n2−3n czyli = 2n+4 i to tez jest >0 wiec ciag
rosnacy, maly blad
28 lut 22:58
niewiem....: dzieki
28 lut 23:09
niewiem....: dlaczego zostal zmieniony znak
5 mar 03:15
niewiem....: 
dlaczego jest 2n +4 a nie 8n +4
5 mar 21:21
bart: (n2+5n+4)−(n2+3n)=n2+5n+4−n2−3n=2n+4
5 mar 23:32