W
XXXXXPOMOCY: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź podstawy ma długość 10 cm,a wysokość ściany
bocznej 13cm.Oblicz objętość tego ostrosłupa (wynik w książce wynosi 400 cm sześciennych)
28 lut 22:48
Thor: 2x liczyłem i wychodziło ~182 cm³ po przeliczeniu pierwiastków, koledze również.
Kolega znalazł mi takie coś:
http://zadane.pl/zadanie/1696926
więc masz zly wynik w ksiazce. TAK KONCZA FRAJERZY!


hyh
28 lut 23:41
Bogdan:
| | 1 | | 5 | | 25 | | 25 | | 482 | |
r = |
| *10√3 = |
| √3, r2 = |
| , H2 = 169 − |
| = |
| |
| | 6 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | √482 | | 25√482 | |
V = |
| * |
| *102√3* |
| = |
| ≈ 183. |
| | 3 | | 4 | | √3 | | 3 | |
1 mar 00:21