zad
krucz: Pole powierzchni całkowitej walca wynosi 702π cm2, a obwód jego przekroju osiowego jest równy
80 cm. Oblicz jaki procent pola powierzchni całkowitej walca stanowi pole jego powierzchni
bocznej.
28 lut 22:27
Luki:
22 paź 22:38
Luki: Chce rozwiazanie
22 paź 22:38
Aga1.: A może proszę?
23 paź 09:20
Mila:
4r+2h=80 /:2
2πr
2+2πr*h=702π /:(2π)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2r+h=40⇔h=40−2r
r
2+rh=351
r
2+r*(40−2r)=351, r>0
r
2+40r−2r
2=351
−r
2+40r−351=0
r
2−40r+351=0
Δ=1600−1404=196
| | 40−14 | | 40+14 | |
r= |
| =13 lub r= |
| =27 |
| | 2 | | 2 | |
h=40−26=14 lub h=40−2*27<0
Podstaw do wzoru (1) i dokończ
23 paź 20:12