calki
niewiem: Oblicz calke (nie znalazlem symbolu calki wiec nie wiem jak go wspiac)
calka z : (x+2)3xdx
moze ktos ma pomysl?
28 lut 22:27
Godzio:
| | 3x | |
∫(x + 2)*3xdx = ∫x3x + 2∫3xdx = ∫x( |
| )' + 2∫3xdx = |
| | In3 | |
| | x*3x | | 1 | | x*3x | | 3x | | 2 * 3x | |
= |
| − |
| ∫3xdx + 2∫3x = |
| − |
| + |
| + C |
| | In3 | | In3 | | In3 | | In23 | | In3 | |
28 lut 22:43
niewiem: a taka :x
3 ln2xdx
wychodzi mi wynik ale mega inny niz w odpowiedziach wiec prosil bym o rozwiazanie jak mozna
28 lut 22:56
Jack:
Przez części spróbuj:
f(x)=ln2x f'(x)=1/x
g'(x)=x3 g(x)=x4/4
28 lut 23:27
niewiem: nom dobrze wyszedl ten poprzedni jak sie tak podstawilo jak napisales

a co z takimi przykladami sie robi np
calka z : (x−5)arctgxdx ?
1 mar 00:08
niewiem: moja przygoda z calkami dopiero sie rozpoczyna wiec pewnie pytam o banalne calki wiec z gory
przepraszam za moje glupie pytania i dziekuje za odpowiedzi
1 mar 00:24
niewiem: ponawiam prozbe i pomic w tej calce
1 mar 10:07
jo: Spróbuj przez części:
f(x)=arctgx g'(x)=(x−5)
1 mar 10:36