Graniastosłupy
Piotrek.:

Witam ,mam trochę inną prośbę czy ktoś znalazł by czas i wytłumaczył mi jak obliczyć :
−Polę całkowite ostrosłupa prawidłowego czworokątnego
−Sumę długości boków ostrosłupa prawidłowego czworokątnego
−Objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego
(sam wymyślę jakiś ostrosłup prawidłowy czworokątny np. ten [myślę że taki jest dobry aby
poćwiczyć] )
Chciałbym się tego nauczyć ponieważ jestem bardzo słaby z matematyki a jutro mam kartkówkę, od
razu mówię ,że matma u mnie na poważnie leży ale mam zapał do pracy.
Z góry dziękuję za pomoc !
Jest to mój drugi temat ( tamtym nie wiem czy ktoś się by jeszcze odnalazł) jest już trochę
późno czy mógłby ktoś ro rozwiązać i po koli mówić co liczy a ja bym za chwilkę zrobił taki
sam ostrosłup tylko ze z innymi liczbami. Błagam...
28 lut 22:18
Maciek: Prawidłowy czworokątny, czyli w podstawie prawidłowa figura kwadrat!
28 lut 22:21
Maciek: Więc Pp=10*10=100
28 lut 22:22
Maciek: Musimy policzyć pole boczne Pb
28 lut 22:23
Piotrek.: Obliczyłem już pole boczne i było 12 a pole wysokości całej bryły to √119 tylko teraz od tego
momentu nie wiem co mam robić
28 lut 22:24
Maciek: Opuszczamy w środku wysokość i zauważamy, że powstał trójkąt prostokątny: wysokość H i połowa
przekątnej podstawy (kwadratu) i 13 (przeciwprostokątna)
28 lut 22:24
Piotrek.: tzn wysokość całej bryły 119 *
28 lut 22:25
Maciek: Opuszczamy w środku wysokość i zauważamy, że powstał trójkąt prostokątny: wysokość H i połowa
przekątnej podstawy (kwadratu) i 13 (przeciwprostokątna)
28 lut 22:25
Maciek: zgadza się H też mi wyszło √119
28 lut 22:26
Piotrek.: No tak to mi wyszło √144 = 12
28 lut 22:26
Piotrek.: ehh nie wiem sa o co już chodzi.. wiem tylko że jedno mi wyszło 119 a drugie 144=12 ; )
28 lut 22:26
Maciek: ale żeby policzyć ścianę boczną muszę policzyć wysokość h ściany bocznej
28 lut 22:26
Piotrek.: Maciek i co właśnie od tego momentu mam robić ?
28 lut 22:26
Piotrek.: Więc wysokość ściany bocznej to √144 tak mi wyszło
28 lut 22:27
Maciek: główna wysokość Ci wyszła dobrze √119
28 lut 22:27
Maciek: teraz musimy zauważyć trójkąt między H i połową boku kwadratu i h (przeciwprostokątną)
28 lut 22:28
Piotrek.: Tak wiedzę go
28 lut 22:29
Maciek: i małe h (wysokość w ścianie bocznej) Ci wyjdzie
√144 czyli 12
28 lut 22:29
Maciek: dokładnie √119 + 52 = h2
28 lut 22:30
Piotrek.:

Chodzi Ci o ten zakropkowany?
28 lut 22:30
Maciek: czyli 12
28 lut 22:30
Maciek: no może
28 lut 22:31
Piotrek.: Ok mi też wyszło 12; ) i dalej właśnie nie wiem co robić
28 lut 22:31
Maciek: ze środka kwadratu (podstawy) prosto w stronę krawędzi podstawy 10/2 czyli 5
28 lut 22:32
Maciek: szukamy Pola całkowitego Pc
28 lut 22:32
Piotrek.: Ok ok już wiem..; )
28 lut 22:32
Maciek: Pc=Pp + Pb
28 lut 22:32
Maciek: Pp=100
28 lut 22:32
Maciek: Pb to są 4 trójkąty takie same
28 lut 22:33
Maciek: Pb=4*ah/2
28 lut 22:33
Maciek: 4*(10*12)/2
28 lut 22:34
Maciek: Pb=240
28 lut 22:34
Maciek: Pb= 240
28 lut 22:34
Maciek: Pc=100+240=340
28 lut 22:35
Piotrek.: Poczekaj chwilkę na mnie muszę do tego dojść.. bo dziwnie to troszke napisane
28 lut 22:35
Maciek: teraz liczymy sumę długości boków
28 lut 22:35
Piotrek.: A możesz napisać to tak w jednej linijce ?
28 lut 22:35
Maciek: cztery razy ah przez 2
28 lut 22:36
Piotrek.: Możesz jeszcze Pc napisac w jednej linijce ?
28 lut 22:36
Maciek: Pole trójkąta to podstawa razy wysokość przez dwa (to nasza ściana boczna)
28 lut 22:36
Maciek: Pc = Pp + Pb = a2 + 4*a*h/2
28 lut 22:37
Piotrek.: Okk dzięki
28 lut 22:38
Maciek: a to krawędź podstawy (bok kwadratu)
28 lut 22:38
Maciek: czyli wyszło
28 lut 22:38
Maciek: teraz ta suma długości boków
28 lut 22:40
Piotrek.: PC mi wyszło
zostala jeszcze objętośc i suma boków ; ) (dzieki wielkie za PC )
28 lut 22:40
Maciek: to chyba jest dość proste 4*10 + 4*13
28 lut 22:40
Maciek: nie ma za co
28 lut 22:41
Maciek: 40 + 52 = 92
28 lut 22:41
Piotrek.: Ok to tylko objętość została
28 lut 22:41
Maciek: a objętość V = 1/3 PpH
28 lut 22:42
Maciek: v = 1/3*100*√119
28 lut 22:42
Maciek: i tak to trzeba zostawić
28 lut 22:43
Maciek: nie da się nic skrócić
28 lut 22:43
Piotrek.: Okey ,jak to jest w 100% dobrze to jutro powinienem dostać jakaś dobrą ocenkę (dla mnie dobra
to 2 nawet bo z matmy to ja jestem cieniutki) dzięki ..; )
28 lut 22:44
Piotrek.: A możesz mi powiedzieć ten banał np √144 to jest 12 ale skąd te 12 ? ..
28 lut 22:44
Maciek: nie ma za co − matematyka to tylko moje małe hobby, ale tak na prawdę to nic wspólnego z nią
nie mam − jakby co to pisz...
28 lut 22:44
Maciek: no bo 122 daje 144
28 lut 22:45
Piotrek.: ahm

Ale nie raz jest jakiś tam pierwiastek i wychodiz np 2
√4
28 lut 22:45
Maciek: √169 to 13, bo 132 daje 169
28 lut 22:46
Maciek: no bo są pierwiastki, które tylko można wyciągnąć tak "połowicznie"
28 lut 22:46
Maciek: czwórkę też można wyciągnąć
28 lut 22:47
Piotrek.: Hmm i na pewno mi sie taki rafi na karkówce i jeszcze padne na tak "łatwiej rzczy" i dalej nic
nie policzę chyba ,ze liczenie z takim "nie wyciągnietym to nic złego"
28 lut 22:47
Maciek: √20 = √4*5
28 lut 22:47
Maciek: z czwórki się da i to jest dwa, ale piętki nie ruszymy, więc zostanie 2√5
28 lut 22:48
Maciek: proste?
28 lut 22:48
Piotrek.: Ok ,dzięki za wszystko !
28 lut 22:49
Piotrek.: Proste ide potrenuje z godzinkę.
28 lut 22:49
Maciek: √112 = √16*7 = 4√7
28 lut 22:49
Maciek: okey jakby co to pisz na gg 7241669 pozdrawiam
28 lut 22:50
Piotrek.: Ok
28 lut 22:51