Geometria- Okregi
Kuba: Okrag jest styczny do obu osi ukladu wspolrzednych i przechodzi przez punkt A=(2,9)
a)Napisz rownanie okregu
B) oblicz dlugosc cieciwy okregu laczacych punkt stycznosci okregu z osiami wpolrzednymi
28 lut 21:52
Eta:
Podpowiem:
a)
środek takiego okręgu ma współrzędne S (r , r)
ISA|2= r2
(2−r)2+(9−r)2= r2 , rozwiąż to równanie
będą dwa takie okręgi spełniające warunki zadania
b) długość cięciwy : d= r√2
28 lut 22:42
Kuba: dlaczego S(r,r)
28 lut 23:01
Eta:
Dlatego,że okrąg styczny jedocześnie do obydwu osi : OX i OY
Narysuj taki okrąg, to zobaczysz
28 lut 23:04
Eta:

punkt A(2, 9) należy w I ćw, układu współrzędnych to: S( r, r)
gdyby A należał np: do III ćw to S( −r, −r)
gdyby A nalezał do II ćw. to S( −r, r)
itd
28 lut 23:15
Eta:
28 lut 23:34