nie wiem czemu ale nie moze mi wyjsc:P moze wam sie uda. a jest proste:)
Gola: Oblicz pole powierzchni i obwód rombu o dłuższej przekątnej 10 cm i kącie rozwartym 120
stopni.
9 lut 20:00
filip: Pomogę Ci!
narysuj ten romb.
zauważ ,że jeżeli kąt rozwarty ma miarę 120o
to kąt ostry ma miarę 60o
widać też dzięki temu ,że krótsz przekątna podzieliła ten romb
na dwa przystające trójkąty równoboczne
( bo wszystkie katy mają miary po 60o) ( już teraz wiesz ?)
że krótsza przekatna ma długość równą długości boku rombu!
a połowa dłuższej przekatnej to wysokość trójkata równobocznego!
Zadanie można teraz rozwiązać różnie!
Ja korzystam z tego że hΔ= a√3/2 gdzie a --- dług. boku
hΔ= 5 cm to a√3/2=5 to a√3= 10
to a= 10√3/3
teraz Ob= 4a to Ob= 40√3/3 cm
Pole = a2 *sin60o lub P= 2*PΔ lub P= (1/2)*e*f
lub P=a*h
oblicz już jak Ci wygodniej!
( ja liczyłabym z (1/2)*e*f a Ty jak chcesz.
10 lut 01:42
10 lut 16:56
filip: 
OK
10 lut 17:11