Trudny wielomian
Opoo: Znajdź pierwiastki wielomianu:
w(x)=(x+1)5+(x+1)4
28 lut 21:36
Kasiaszek: musisz przyrównać do zera
(x+1)5=0
x+1=0
x=−1 (5−krotny)
(x+1)4=0
x+1=0
x=−1 (4−krotny)
więc wychodzi, że wielomian ma jeden pierwiastek x=−1 (9−krotny)
28 lut 21:41
Kasiaszek: oj sory nie, bo tam jest +
28 lut 21:42
Kasiaszek: ale to i tak na to samo wychodzi bo bedzie w(x)=(x+1)9 , bo potegi mozesz dodac, bo masz takie
same podstawy
28 lut 21:43
28 lut 21:46
basssik: w(x)=(x+1)4(X+1+1)
28 lut 21:48
Opoo: Ja tez sie dużo razy myliłem a ucze sie do matury i chce wiedziec jak to zrobic

odp: −2, pierw. jednokrotny, −1, pierw. czterokrotny
Tylko odpowiedz odpowiedzią ale jak to zrobic
28 lut 21:49
Opoo: Basssik mógłbyś to rozpisac krok po kroku jak to zrobic?
28 lut 21:50
basssik: Więc tak W(x)=(x+1)
4(x+1)+(x+1)
4
Teraz wyciagasz przed nawias (x+1)
4 i masz W(x)= (x+1)
4[(x+1)+1)] czyli po zredukowaniu
W(x)=(x+1)
4(x+2), wiec masz pierwiastek czterokrotny równy −1, oraz pierwiastek jednokrotny
równy −2.
28 lut 21:53
Kasiaszek: oo mi też się przyda do matury

dzięki
28 lut 21:57
Opoo: Dzięki wielkie, jak na to patrze to w sumie nie trudne to było
28 lut 21:57