Graniastołupy
Piotrek.:

Witam ,mam trochę inną prośbę czy ktoś znalazł by czas i wytłumaczył mi jak obliczyć :
−Polę całkowite ostrosłupa prawidłowego czworokątnego
−Sumę długości boków ostrosłupa prawidłowego czworokątnego
−Objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego
(sam wymyślę jakiś ostrosłup prawidłowy czworokątny np. ten [myślę że taki jest dobry aby
poćwiczyć] )
Chciałbym się tego nauczyć ponieważ jestem bardzo słaby z matematyki a jutro mam kartkówkę, od
razu mówię ,że matma u mnie na poważnie leży ale mam zapał do pracy

Z góry dziękuję za pomoc !
28 lut 21:22
sknera: Najpierw pomyśl co ci jest potrzebne aby wyliczyć Objętość i Pole Całkowite
28 lut 21:24
Piotrek.: Przekątną podstawy czyż tak?
28 lut 21:25
sknera: konkretnie odpowiadaj przekątna podstawy to zaraz najpierw odpowiedz na to wyżej
28 lut 21:26
Piotrek.: Potrzebna mi wysokość bryły i wysokość ściany bocznej tak?
28 lut 21:27
sknera: w porządku w takim razie napisz teraz wzory na Objętość i Pole całkowite będzie łatwiej
28 lut 21:28
Piotrek.: | | 1 | | 1 | |
V= |
| Pp (razy) h = |
| a2 (razy) h = objętość |
| | 3 | | 3 | |
Kurczę nie umiem zbytnio tutaj pisać i długo to trwa a ile czasu masz to nie wiem Wiec napiszę
po mojemu.
| | 1 | |
Ppc= Pp+4Psb=a2+4* |
| a*hsb=a2+2*a*hsb |
| | 2 | |
*=mnożenie
28 lut 21:36
Iliada: łatwizna
28 lut 21:36
Piotrek.: Może i łatwizna ale mi tak łatwe rzeczy wchodzą strasznie ciężko ... ; / chodź słucham i chcę
to umieć
28 lut 21:37
Piotrek.: A może lepiej będzie jeśli by ktoś to rozwiązał i powiedział co liczy a ja później tutaj bym
taki sam zrobil i byście mi powiedzieli czy dobrze (tzn miałby inne liczby)
28 lut 21:42
sknera: Iliada dobrze gada łatwizna więc szybko się nauczysz

.
P.S postaraj się mimo wszystko ułamki, pierwiastki itp pisać kodem jest to o wiele bardziej
czytelne, a jak go używać masz wyjaśnione po lewej stronie.
28 lut 21:44
Iliada: wyznacz wysokosc pola bocznego.. nastepnie z pitagorasa wyznacz wysokosc calej figury..
28 lut 21:45
sknera: Piotrek a może lepiej by było jak ty byś to sam wyliczył i ci sprawdzimy ?
28 lut 21:45
Piotrek.: Wiem używam lecz zabiera to dużo czasu (przepraszam brałem bardzo szybki prysznic) ja to muszę
umieć dziś. Jak mam liczyć jak nie wiem od czego zacząć ; /
28 lut 21:52
Piotrek.: Ja nawet nie wiem co to wysokość pola bocznego hmm to (wysokość ściany bocznej ? ) jak tak to
zarz spróbuję wyliczyć
28 lut 21:54
Iliada: tak
28 lut 21:55
Iliada: x2 + 52 = 132
28 lut 21:55
Iliada: ide sie uczyc rachunku prawdopodobienstwa i statystyki...
mam nadzieje ze dasz rade. to nei ejst takei trudne jak ci si ewydaje pozdrówki
28 lut 21:56
Piotrek.: ok dzięki ja umiem wyliczyć przekątną podstawy i właśnie wysokośc scainy bocznej ale nic wiecej
nie wiem nawet co mam robić. ; /
PS; Już liczę
28 lut 21:58
Piotrek.: wysokość bocznej to √144
28 lut 21:59
Iliada: czyli 12 .... teraz mozesz pbliczyc wysokosc calej bryly
y2 + 52 = 122
28 lut 22:00
Iliada: gdy to obliczysz mozesz masz juz wsytskei dane ! powodzenia
28 lut 22:01
nnnnnnnnnnn: πππ
28 lut 22:02
Piotrek.:

Teraz liczę czerwone tak ?
28 lut 22:03
Piotrek.: Ale przecież przekontnej postawy nie liczyłem nawet

czy to nie potrzebne?
28 lut 22:04
Iliada : tak
28 lut 22:04
Iliada : nie, bo obliczyles wysokosc sciany bocznej
rozumiesz teraz?
28 lut 22:05
Piotrek.: Wysokość całej bryły to √119
28 lut 22:05
Piotrek.: Aha rozumiem
28 lut 22:05
Piotrek.: Teraz mam to podstawić do wzoru na Pc i koniec?
28 lut 22:07
Iliada : ta
28 lut 22:16