matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciagi :(
paulina6918:
suma dwudziestu poczatkowych kolejnych liczb naturalnych ktore przy dzieleniu przez 4 daja reszte 1 wynosi
28 lut 21:19
Tragos:
a
1
= 1 r = 4
2a
1
(n − 1)r
S
n
=
*n
2
S
2
0 = ?
28 lut 21:22
Tragos:
poprawka
2a
1
+ (n−1)r
S
n
=
*n
2
28 lut 21:23
Eta:
1, 5, 9, ........... tworzą ciąg arytm. a
1
= 1 r= 4 a
n
= 1+(n−1)*4= 4n−3 są to liczby postaci:
a
n
= 4n−3
, a
20
= 4*20−3= 77
a
1
+a
20
S
20
=
*20=......
2
28 lut 21:26