Kobinatoryka
adiemus: Na przyjęciu spotkało się N osób. Każdy przywitał się z każdym. Ile było osób na przyjęciu
wiedząć, że nastąpiło 55 powitań ?
28 lut 21:03
adiemus: Nikt ?
28 lut 21:19
Emil: (n−1)*n/2=55
(n−1)*n=110
n2−n−110=0
Δ=441
√Δ=21
n1=−11 −liczba osób nie może być przeciez ujemna
n2=10
odp−spotkało sie 10 osób
28 lut 21:24
adiemus: Dzięki wielkie.
28 lut 21:27
adiemus: A mozesz mi napisać, skąd Ci wyszło (n−1)*n/2=55
28 lut 21:30
Eta:
bo nikt nie wita się z samym sobą , czyli tylko z n−1 osobami
i bez rewanżu( dwa razy te same osoby nie witaja się
stąd dzielenie przez 2
28 lut 21:34
adiemus: Nie o to mi chodziło.
n!/2!(n−2)!
Nie wiedziałem jak to się skraca.
a jest (n−2)!(n−1)n/2(n−2)
(n−2) się skraca i wychodzi to co na górze.
28 lut 21:39