geometria
koralowa: W trójkącie boki mają długość: 17cm, 25cm, 28cm.
b) Oblicz długość wysokości poprowadzonej na najdłuższy bok.
c) Podaj długość odcinków, na jakie spodek tej wysokości podzielił najdłuższy bok trójkąta.
proszę o pomoc, bo coś nie chce mi wyjść odpowiedni wynik.
czy w podpunkcie b można policzyć z wzoru Herona, a potem normalnie z pola ?
28 lut 20:59
Eta:

a) ze wzoru Herona
P=............ = 210
h=......... = 15
z tw. Pitagorasa w ΔADC wyznacz "x"
x
2= 17
2 − h
2
|AD|= x=.......
|DB|= 28 −x=.......
28 lut 21:19
koralowa: dziękuję bardzo!
28 lut 21:24