Punkt poruszajacy sie ..
Oluss09: Punkt poruszajacy sie w ukladnie wspolrzednych prostokatnych po linii prostej przesunal
sie od punktu A=(-2,-2) do punktu B=(4,2). Wyznacz:
a). wspolczynnik kierunkowy prostej, wzdluz ktorej poruszal sie punkt
b). rownanie prostej, wzdluz ktorej poruszal sie punkt
c). dlugosc odcinka, ktory przebyl ten punkt
9 lut 19:56
kaz: y=ax+b
-2=-2x+b
2=4x+b itd.
d=√(4-(-2))2-(2-(-2))2
9 lut 21:25
Oluss09: dlaczego tak ? skad to wyszlo ? mozecie to jakos bardiej rozpisac..
9 lut 23:13
Oluss09: plxxxxx
9 lut 23:47
Bogdan:
Prosta wpostaci kierunkowej ma równanie: y = ax + b.
Jeśli dane są dwa punkty leżące na prostej: A(x1, y1), B(x2, y2),
współczynnik kierunkowy prostej a obliczamy:
y1 - y2 y2 - y1
a = ------------- lub a = -----------
x1 - x2 x2 - x1
4 2
A(-2, -2), B(4, 2), a = ----- = -----
6 3
Gdy dany jest współczynnik a to rownanie prostej wyznaczamy z zależności:
y - y1 = a(x - x1) lub y - y2 = a(x - x2)
y - 2 = (2/3) (x - 4) stąd y = (2/3)x - 8/3 + 2 więc y = (2/3)x - 2/3
Długość odcinka: |AB| = √(x1 - x2)2 + (y1 - y2)2
W tym zadaniu |AB| = √36 + 16 = √52 = 2√13
Uwaga na koniec. Wszystkie te wzory na pewno masz w zeszycie, w podręczniku,
są także tu obok w dziale funkcja liniowa. Korzystaj z wiedzy, którą już posiadasz.
10 lut 00:08