rownania
Agusiaaa:): Pomocy!
Rozwiąż układ równań:
| ⎧ | 4y−x=2 | |
| ⎩ | x2+(y+1)2 = (y+2)(y−2)+12 |
|
28 lut 20:56
Agusiaaa:): rownania
Pomocy! Rozwiąż układ równań:
⎧ 4y−x=2
⎩ x2+(y+1)2 = (y+2)(y−2)+12
28 lut 22:09
Kasiaszek: z pierwszego wyznacz x i podstaw do drugiego
28 lut 22:12
Agusiaaa:): x = 2?
a y= 6

?
28 lut 22:18
Kasiaszek: | | x | |
mi wyszło y=−2 x=−10 o ile tam jest |
| |
| | 2 | |
28 lut 22:26
Tomek: ojoj tak jest tam x2
a możesz napisać jak to zrobiles/as?
28 lut 22:29
Agusiaaa:): jest tam x na 2 podaj rozwiązanie jak możesz..
28 lut 22:30
Kasiaszek: x=4y−2 podstawiam to do drugiego rownania
| 4y−2 | |
| + (y+1)2=(y2−4) + 12 (tutaj zwinełam to (y−2)(y+2) w y2−4 ze wzorow skroconego |
| 2 | |
mnozenia)
i teraz mnoze wszystko przez 2, zeby pozbyc sie mianownika
4y−2+2(y+1)
2=2(y
2−4)+24
4y−2+2(y
2+2y+1)=2y
2−8+24
4y−2+2y
2+4y+2=2y
2−8+24
4y−2+2y
2+4y+2−2y
2+8−24=0
8y=−16
y=−2
x=4*(−2)−2=−8−2=−10
28 lut 22:46
Gustlik: Najpierw uproszczę dolne równanie, górnego nie będę przepisywał, bo szkoda czasu i tak z nim
nie mogę nic zrobić dopóki nie uporządkuję dolnego równania:
{4y−x=2
| | x | |
{ |
| +(y+1)2 = (y+2)(y−2)+12 /2
|
| | 2 | |
x+2(y
2+2y+1)=2(y
2−4)+24
x+2y
2+4y+2=2y
2−8+24
x+2y
2+4y−2y
2=−2−8+24
x+4y=14
Teraz mam taki układ:
{ −x+4y=2
+{ x+4y=14
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
8y=16 /:8
y=2
x+4*2=14
x=14−8
x=6
Odp:
{x=6
{y=2
1 mar 02:11