problem
KASIA: Cześć, mam mały problem..
Pomóżcie.
Wyznacz a
1 i q, znając dwa wyrazy ciągu geometrycznego:
Proszę. ; )
28 lut 20:51
Kasiaszek: a6=a4*q2
wyliczasz q
i teraz an=a1*qn−1
i pod an możesz podstawić albo a4 albo a6, a pod q to co policzyłaś
28 lut 20:55
KASIA: nic ni kumam ; /
a mogę tak :
a
4 = a
1q
3
a
6=a
1q
5
i taki układ równań ułożyć :
i teraz jak wyliczyć a
1? ; /
28 lut 21:13
Kasiaszek: ja bym policzyła to tak, jak mówiłam
masz podane a
6 i a
4, więc musisz to wykorzystać, a więc:
a
6=a
4q
2
i teraz z wzoru ogólnego a
n=a
1*q
n−1
| | 1 | |
a4=a1*( |
| )4−1 n=4, bo wykorzystałam a4, a gdybyś wykorzystała a6 to n=6 |
| | 2 | |
a
1=−4
1 mar 14:14