Czy da się to rozwiązać?
Zan294: W trapezie podstawy mają długość 12 i 8. Suma miar kątów przy dłuższej podstawie jest
równa 90(stopni). Oblicz długość odcinka łączącego środki postaw.
9 lut 19:53
Marycha: a jest napisane w zadaniu jaki to jest trapez?
9 lut 20:21
Marycha: sorki sama sie pomerdałam, ale odp ma być 2
9 lut 20:27
Zan294: Właśnie nie

Według mnie nie da się rozwiązać tego zadania. Nie ma określonego jaki on
jest.
9 lut 20:28
Zan293: 2

A jak to można rozwiązać

9 lut 20:29
Marycha: za szybko się rzuciłam na pisanie,2 dla trapezu równoramiennego,napewno da sie rozwiązać,
ale nic mi nie przychodzi na myśl,jeszcze raz przepraszam
9 lut 21:09
Zan294: Z równoramiennym to wiem

Tylko własnie problem, bo to zadanie spełnia "trochę"
trapezów

Spoko nic sie nie dzieje

dziękuję za zaangażowanie
9 lut 21:32
Bogdan:
Dzień dobry.
Dany jest trapez ABCD.
E - środek boku AB,
F - środek boku CD
G - wierzchołek trójkątów: ABG i DCG (G jest punktem przecięcia prostych zawierających
ramiona trapezu, po prostu przedłużamy ramiona trapezu do punktu przecięcia się),
|EB| = 6
|FC| = 4
|kąt BGA| = |kąt CGD| jest kątem prostym, bo suma kątów przy podstawie trapezu
jest kątem prostym.
|EF| - szukana długość
Ponieważ E jest środkiem przeciwprostokątnej trójkąta ABG, to EB, EA i GE są
promieniami okręgu opisanego na trójkącie ABG, czyli
|GE| = |EB| = 6.
Ponieważ F jest środkiem przeciwprostokątnej trójkąta DCG, to FC, FD i GF są
promieniami okręgu opisanego na trójkącie DCG, czyli
|GF| = |FC| = 4.
|EF| = |GE| - |GF| = 6 - 4 = 2
10 lut 10:39
Bogdan:
Jak widać, zadanie da się rozwiązać i nie ma znaczenia, jaki to trapez.
Istotna jest tu informacja o tym, że suma miar kątów przy podstawie jest równa 90
o.
Taka informacja silnie sugeruje przedłużenie ramion trapezu do ich przecięcia
i utworzenie trójkąta prostokątnego.
Bada się wtedy dwa trójkąty prostokątne podobne, jeden z dolną podstawą
trapezu, drugi z górną podstawą trapezu.
10 lut 14:01