?
XXXXXPOMOCY: Tragos: Jesteś dobry w majcy?
28 lut 20:38
Tragos: no mysle ze tak, zreszta zalezy jaki dział, ja tegoroczny maturzysta, oczywiście rozszerzenie
klepie
28 lut 20:39
XXXXXPOMOCY: to pomożesz mi w zadaniu z ostrosłupów?
28 lut 20:40
Michau: wrzuć zadanie na forum poprostu to ktoś może pomoże jak będzie umiał........
28 lut 20:41
XXXXXPOMOCY: no wrzuciłam chyba z 6 razy no to ty spróbuj mi pomóc W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym
krawędź podstawy ma długość 10 cm,a wysokość ściany bocznej 13cm.Oblicz objętość tego
ostrosłupa
28 lut 20:42
Michau: Pierw obliczasz wysokość podstawy tj. h= 5
√3 . Wysokość ostrosłupa wychodzi ze środka
podstawy który jest wyznaczony przez przecięcie w tym wypadku trzech wysokości i odległość
| | 1 | | 5√3 | |
środka od wysokości ściany bocznej to |
| h= |
| i H (wys. ostrosłupa liczysz z |
| | 3 | | 3 | |
pitagorasa) czyli
| | 5√3 | | 75 | | 507 | | 25 | | 532 | |
H= √132+( |
| )2 = √169 + |
| = √ |
| + |
| = √ |
| =... |
| | 3 | | 9 | | 3 | | 3 | | 3 | |
28 lut 20:57
Michau: chyba tak to będzie szło
28 lut 21:00