zobaczcie czy to na pewno w ten sposób? proszę
logistyk: lim x
2 -
√x
x→1
√x - 1
czylie wyrazenie nieoznaczone.. tzn że liczymy z De'lopi.. wiadomo

pochodne
1 1
2x - --- 2 - -- 1
2
√x 2 2
---------------- = -------------- = ---- = 1
1 1 1
------- ---- 2
2
√x 2
9 lut 19:50
logistyk: sprawdzi ktoś?
9 lut 20:25
logistyk: bump
9 lut 21:05
Bogdan:
x2 - √x √x + 1 x2√x + x2 - x - √x
----------- * ------------ = ------------------------- =
√x - 1 √x + 1 x - 1
√x (x - 1)(x + 1) + x(x - 1)
= --------------------------------- = √x(x + 1) + x
x - 1
Jeśli x→1 to granicą jest liczba 3
9 lut 21:20
logistyk: dlaczego tak dziwnie?
pozbywasz się niewymierności z mianownika tak?
9 lut 21:26
logistyk: nie mozna tego liczyć z pochodnych?
9 lut 21:30
Bogdan:
Można również zastosować regułę de L'Hospitala.
x2 - √x
lim ---------------- = {wyrażenie nieoznaczone typu 0/0}
x→1 √x - 1
2x - 1/2√x 2√x 4x√x - 1
lim ------------------ * -------- = lim ------------- = 3
x→1 1/2√x 2√x x→1 1
9 lut 21:56
valdi: Ty tez dobrze pliczyles logistyk tylko zgubiłeś 2.
1 1
2x - --- 2 - -- 1
2√x 2 1 2
---------------- = -------------- = ---- = 3
1 1 1
------- ---- 2
2√x 2
10 lut 19:29