ciag arytmetyczny
Oluss09: Dla pewnych wartosci a i b liczby: -6, a+b, 2(a-b)+6a-4 sa w podanej kolejnosci trzema
poczatkowymi wyrazami pewnego ciagu arytetycznego. wiedzac, ze suma tych liczb jest
rowna 30, oblicz sume 50 poczatkowych wyrazow tego ciagu.
9 lut 19:50
filip:
-6 , a+b , 2(a-b) +6a -4 --- tworzą ciąg arytm.
to;
2(a+b) = -6 + 2(a-b) +6a -4
porzadkujac otrzymamy; 3a -2b=5
dodatkowo wiemy że; -6 +a +b + 2a -2b +6a -4=30
porządkując otrzymamy; 9a +3b=40
rozwiązując układ równań;
3a -2b=5 /*(-3) -9a +6b = - 15
9a - b= 40 9a - b = 40
----------------------
= 5b = 25 to b= 5
b= 5 to a=5
liczby tworzące ten ciąg to ; - 6 , 10, 26 a
1 = - 6 r = 16
to S
50 = ( a
1 +a
50) *50/2
a
50 = -6 +49*16 =778
S
50 = ( - 6 +778)*25 = 772*25 = ..... wylicz ( dasz radę ?
9 lut 22:31
Oluss09: a czego 2(a+b) ? to prawie na samym poczatku ?
9 lut 23:10
filip:
bo jak liczby np: x , y ,z ---tworzą ciag arytm
to 2*y = x+z bo inaczej
średnia arytm. liczb x i z to (x+z)/2 = y
więc środkowy wyraz jest tą srednią arytm dwu sąsiednich
U Ciebie środkowy wyraz to a+b
więc 2(a +b) = suma sąsiednich ( po lewej i po prawej
towynika wprost z def. ciągu. wiesz już?
a w geometrycznym z kolei tak
a, b, c --- tw. geom to b2 =a*c
9 lut 23:17
Oluss09: no dzieki czaje

jak bede miec jeszcze pyt to napisze
9 lut 23:33
Oluss09: dalam rade
9 lut 23:46