rozklad wielomianow
aga: bardzo proszę o pomoc nie mam pojęcia ja zrobić to zadanie mam rozłożyć na czynniki wielomiany
z zastosowaniem wzorów skróconego mnożenia a są one takie
a)x2−5x2−36
b)y4−13y2+36
c)81y4−16
d)(x2+4x+4)−9
e)(y2−6y+9)−3
f)x6−1
g)(x+1)2−9
i prosze o wytlumaczenie
28 lut 20:01
ICSP: potrafisz trójmian kwadratowy rozkładać?
28 lut 20:02
aga: jeśli chodzi o deltę to tak
28 lut 20:03
ICSP: x2 − 5x2 = −4x2
Podpowiedz do pierwszego.
28 lut 20:07
ICSP: co do drugiego:
y
4 − 13y
2 + 36
y = t
2 . Założenie: t≥0.
t
2 − 13t + 36. Równanie kwadratowe. Nie zapomnij pod koniec wrócić do niewiadomej x

28 lut 20:09
ICSP: nie odwrót t = y
2
28 lut 20:09
aga: a można wiedzieć czemu w pierwszym −4x2 i z kąt w drugim wzięło się t powiesz szczerze że ja
z matmy to cienka jestem i dlatego te moje pytania
28 lut 20:16
ICSP: x2 − 5x2 − 36. Tak napisała. Redukcja wyrazów podobnych i powstaje −4x2 − 36.
Co do drugiego to t jest podstawą do rozwiązywania równań typu ax4 + bx2 + c
28 lut 20:18
aga: aha wielkie dzięki
28 lut 20:19