Walce
ICSP:

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Dizisaj na lekcji zaczeliśmy walce. Chciałbym zadań tylko
jedno pytanko mianowicie. Na zamieszczonym wyżej rysunku jest walec którego oś obrotu pokrywa
się z osią OX a wykres jaki obracam to y = 5.w przedziale o (0;5)Obliczenie objętości takiego
walca nie jest zbyt skomplikowane.
V= ∫
50 π(5)
2 dx . Najpierw nieoznaczona
∫25πdx = 25xπ + C
[25xπ + C]
50 = 125π + C − 0 − C = 125π [j
3].
Jednak czy istnieje jakaś metoda obliczenia pola całkowitego walca w taki sam sposób

ie umiem
tam na wykresie minusa na dole zrobić.
28 lut 19:53
ICSP: up
28 lut 22:54
Godzio:
Chodzi Ci o wzór na pole całkowite obliczone za pomocą całki ?
28 lut 22:57
ICSP: Dokładnie o to.
28 lut 22:58
Godzio:
Na pole boczne jest taki:
S
b = 2π
ba∫
√1 + [f'(x)]2dx
Co do podstaw to jeszcze nie miałem tego
28 lut 23:00
lolly: ICSP − robiliście to 'na lekcji'?

do jakiej Ty szkoły w takim razie chodzisz?

całek chyba nie ma w programie liceum, hm?
28 lut 23:02
ICSP: Dziękuję bardzo
28 lut 23:03
ICSP: lolly Czy jeśli czegoś nie ma w materiale to nie mogę tego umieć
28 lut 23:04