Trojkat KLM jest ilustracja zbioru rozwiazan
Oluss09: Trojkat KLM K=(-1,0) L=(4,0) M=(4,10) jest ilustracja zbioru rozwiazan pewneho ukladu
nierownosci.
a). Zapsz ten uklad nierownosci
b). Oblicz pole trojkata KLM
9 lut 19:44
filip:
Zaznacz te punkty w układzie współrzednych
Zobaczysz jak im trójkątem jest ΔKLM
widać ,że bok LM zawiera sie w prostej x= 4
bok KL zawiera sie w prostej y=0
równanie prostej zawierajacej bok KM możesz napisać tak:
K(-1,0) M(4,10)
to prosta KM ; y= ax +b podstawiając za x= -1 y= 0
mamy -a +b =0 teraz za x= 4 y= 10
mamy 4a +b= 10
rozwiązując ten układ równań wyliczysz a i b
bo; +a - b =0
4a +b= 10
----------------
5a = = 10 to a= 2 to b= 2
prosta zawierajaca bok KM to y= 2x +2
a) odp to układ nierówności
x< 4
y>0
y <2x-2
odp; do b) widać ,ze trójkąt jest prostokatny
h= ILMI = 10 podstawa IKLI = 5
to pole P= 1/2 *10 *5 = 25 [j2]
9 lut 21:37
Oluss09: Dzieki wielkie
9 lut 23:32
filip: OK
9 lut 23:46
Eta: Poprawiam zapis!
x≤4
y≥0
y≤2x -2 oczywiście tak! bo wraz z tymi odcinkami prostej!
10 lut 17:50