POMOCY PRAWDOPODOBIEŃSTWO
Anulka1990: Pomoże ktoś? Tzn czy ktoś mógłby rozwiązac te zadania i krok po kroku mi opisać skad co wział
bo ja tego prawdopodobieństwa wgl nie rozumiem

zad.1Oblicz
| | | |
b) | jak to zrobic o co tu chodzi
|
| | |
zad.2.
Na ile sposobów można umieścić 5 bluzek na trzech wieszakach.
zad.3.
a) Ile różnych liczb czterocyfrowych,w których cyfry mogą się powtarzać można utworzyć z
cyfr{0,2,4,5,6}.
b)Ile różnych liczb czterocyfrowych,w których cyfry NIE mogą się powtarzać można utworzyć z
cyfr{1,3,5,7,8}.
zad.4.
Na przystanku do autobusu wsiada grupa pasażerów składających się z 6 kobiet i 4 mężczyzn.Ile
istnieje wszystkich możliwych realizacji wejścia pasażerów do autobusu,jeżeli wszyscy wsiadają
tylko tylnymi drzwiami, wsiadanie odbywa się pojedynczo i kobiety nie są pomieszane z
meżczyznami.
zad.5.
W pudełku znajduje się 15 żarówek w tym trzy przepalone.Nie oglądajac ich losujemy bez
zwracania z pudełka pięć żarówek. Ile istnieje możliwości:
a) jednej przepalonej
b) co najwyżej jednej przepalonej
zad.6
Na ile sposobów można umieścić 20 kul w trzech szufladach tak, by w pierwszej było ich 10,w
drugiej 6, a w trzeciej 4.
zad.7
Pięciu chłopców i pięć dziewczynek ustawia się w szeregu w sposób losowy.\oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia: żadne dwie osoby tej samej płci nie stoją obok siebie.
zad.8
W szufladzie są skarpetki, niepołączone w pary. Wyjmujemy z niej po zmacku dwie skarpetki.
Jakie jest prawdopodoieństwo, że są to skarpetki do pary, jesli w szufladzie znajdują się trzy
jednakowe pary białych i trzy jednakowe pary czarnych skarpetek.
28 lut 19:49
Kasiaszek: | | | | n! | |
1.masz wzór | = |
| podstawiasz odpowiednie liczby |
| | | k!(n−k)! | |
28 lut 19:53
Kasiaszek: a wiesz na czym polega w ogóle silnia n! ?
28 lut 19:53
Kasiaszek: 2. to wystarczy zastosować regułę mnożenia 5*3=15
28 lut 19:55
Kasiaszek: 3. a)masz 4 miejsca na umieszczenie liczb i 5 liczb, na 1 miejscu masz 4 sposoby
umieszczenia, bo 4 liczby mozesz tam wstawic, nie mozesz wstawic 0, na drugim miejscu mozesz
juz 5 sposobow, na 3 również 5 i na 4 również 5, bo liczby mogą się powtarzać, a więc będzie
4*5*5*5=500
28 lut 19:58
Kasiaszek: 3 b) tutaj liczby nie mogą się powtarzać więc na 1 miejscu możesz wstawić 5 liczb, na drugim
juz o 1 sposb mniej czyli 4, na nastepnym 3, i pozniej 2 czyli 5*4*3*2=120
28 lut 20:01
Anulka1990: a co do tego pierwszego podałas ten wzor i w przykładzie b mam tam "a" i to a mam podstawic
do wzoru
28 lut 20:25
Kasiaszek: tak, te a musisz podstawić pod literke n
1 mar 14:15
Anulka1990: | | | | a! | |
czyli bedzie | = |
| i co dalej ten dolny nawias to mnoze k*k itd? a to |
| | | 4!(a−4)! | |
a zostaje
2 mar 18:17