): POMOCY :(
XXXXX: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź podstawy ma długość 110 cm,a wysokość ściany
bocznej 13cm.Oblicz objętość tego ostrosłupa
28 lut 19:33
Zimny:

| | 1 | |
odcinek zaznaczony strzalka to |
| wysokosci podstawy. |
| | 3 | |
a=110
| | 1 | |
policz |
| hp , i z twierdzienia pitagorasa policzysz H. |
| | 3 | |
Do objetosci potrzebne jeszcze jest pole podstawy. Wzor:
28 lut 19:38
Zimny: Ehh..
tw.pit:
Sprzecznosc, bo H wychodzi ujemne. Taka sytuacja nie moze miec miejsca przy podanej krawedzi
podstawy. Sprawdz czy przypadkiem nie powinno byc ze a=11 , a nie a=110
28 lut 19:59
Zimny: Pisz w jednym temacie a nie zakladasz nastepny co raz....
a=10
h
p=5
√3
tw.pit:
H
2=169−25
H
2=144
H=12
28 lut 20:03
XXXXXPOMOCY: ZIMNY a skąd w twierdzeniu Pitagorasa wzięło ci się 169−25 ?
28 lut 20:26