Trzeba to obliczyć.
ewcia: Mam problem z tymi zadaniami

a..log
122+log
128+log
129
b..log0,12-log0,3+log25
c.log
0,20,3-log
0,20,5-log
0,215
Z góry dziękuje
9 lut 19:36
ewcia: Bardzo proszę o pomoc!
9 lut 19:59
Marycha: Musisz skorzystać ze wzorów:
log
ax+log
ay=log
a(x * y)
log
ax-log
ay=log
a(x/y)
a)log
12 2+log
128+log
129=log
12(2 * 8 * 9)=log
12144=2
b)log0,12-log0,3+log25=log(0,12/0,3)+log25=log0,4+log25=log(0,4 * 25)=log10=1
c) zrób sama, już chyba wiesz o co biega
9 lut 20:08
misiek:
a) log122+log128+log129 = x
log12(2*8*9) = x
log12144 = x
x = 2
b) log0,12-log0,3+log25 = y
log(0,12/0,3*25) = y
log10 = y
y = 1
c) log0,20,3-log0,20,5-log0,215 = z
log0,2(0,3/0,5/15) = z
log0,2(0,04) = z
(0,2)z = 0,04
z = 2
9 lut 20:08
9 lut 20:10
daro: log0,12−log0,3+log25
6 mar 23:35
tomasz: 35x−8=(√3)4x−12
5 gru 17:40
tomasz: potrzebuje pomocy z tym równianiem tylko ze tam na koncu jest do potengi 12 dziekuje
5 gru 17:41
tomasz: log 0,12−log0,3+log25=
na to tez potrzebuje rozwiazania jesli ktos moze mi to rozwiazac z gory dziekuje
5 gru 17:43
tomasz: 35x−8=(√3)4x−12
5 gru 17:50
5-latek: podpowiedz √3=31/2
co do,logarytmow to wyjdzie 3
6 gru 02:08