.
Ala: Pomocy

Jeśli pewną liczbę pomnożę przez liczbę o 3 od niej większą a następnie odejmę200 to otrzymam
liczbę o 55 większą od tej liczby. Co to za liczba?
28 lut 19:26
Zimny: x(x+3)−200=x+55
28 lut 19:28
mały: należy wyliczyć x
1 i x
2
28 lut 19:30
Ala: należy wyliczyć x
1 i x
2
28 lut 19:31
Zimny: Tak , z powyzszego rownania otrzymamy rownianie kwadratowe.
28 lut 19:31
sknera: Ala teraz już wiemy że nie działasz sama
28 lut 19:31
Ala: Nie lubię matmy i jej nie polubię ale muszę zaliczyć semestr pozytywnie
28 lut 19:34
sknera: matematyka jest piękna jak by się dało bym się z nią ożenił
28 lut 19:35
Ala: a wracając do zadania to x1=−17 a x2=15 dobrze wyszło? Wiem że należy wziąć wynik dodatni...
28 lut 19:38
Zimny: Wstaw za x a sie sama przekonasz czy dobrze
28 lut 19:39
Ala: ok wyszło mi 70=70

Dzięki..
a mam jeszcze jedno zadanie, pomożecie

Pewnego dnia ojciec rzekł do swoich trzech synów: „Podaruję wam część swoich owieczek. Mój
najstarszy syn dostanie połowę, młodszy czwartą część, a najmłodszy piątą” i wyprowadził 19
owieczek. Synowie chcieli się szybko podzielić, ale trafili na problem , ponieważ 19 nie
dzieli się przez 2, ani przez 4, ani przez 5. Wrócili więc do ojca po pomoc, a ten
błyskawicznie rozwiązał ich problem … jak?
28 lut 19:41
sknera: przebrał się za owce
28 lut 19:42
Komar: Pamiętam to zadanie skądś. Czy to nie było tak,że wziął jeszcze jedną owieczkę? Wtedy mieli ich
20,jeden syn dostał 10,drugi 4,trzeci 5,a ojcu została ta jedna owca.
28 lut 19:43
Ala: hahaha bardzo śmieszne xD
28 lut 19:43
Zimny: Wstaw tez ujemne i sprawdz czy tez spelnia rownanie

Wyprowadzil jeszcze jedna owieczke i sie ladnie podzielilo?
28 lut 19:43
Ala: ale jak to zapisać
28 lut 19:44
28 lut 19:44
Zimny: tak jak jest na tej stronie , slownie
28 lut 19:45
Komar: Już pamiętam to zadanie,dostałam taką książkę z zadaniami jako nagrodę w konkursie,chyba w
podstawówce jeszcze

W tej książce nie było nic o zapisywaniu.
28 lut 19:46
sknera: nie chwal sie
28 lut 19:46
Komar: Nie chwalę się,konkursy w podstawówce się nie liczą

Były za łatwe. W liceum wygrać jakiś
konkurs,to by było coś
28 lut 19:49
Ala: a można to zapisać tak:
| 1 | | 1 | | 1 | | 10 | | 5 | | 4 | | 19 | |
| x+ |
| x+ |
| = |
| x+ |
| x+ |
| x= |
| |
| 2 | | 4 | | 5 | | 20 | | 20 | | 20 | | 20 | |
28 lut 19:50
Zimny: Ale to nam nic nie mowi. Zapisz slownie
28 lut 19:50
Ala: ok
28 lut 19:56