Funkcja wymierna (homograficzna)
Michau: | | 1 | |
Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)= |
| +1 |
| | −x2+x | |
28 lut 19:26
Michau: Proszę o pomoc i z góry dziękuję. Nie mam pomysłu jak to zrobić
28 lut 19:35
Michau: up
28 lut 20:02
Traktor: zróbcie to proszę też jestem ciekaw będzie trzeba dwie liczby wywalić tylko jak je wyznaczyć
skoro nie można dzielić przez 0 ?
28 lut 20:02
Traktor: pomuszcie
28 lut 20:18
Traktor: Może w końcu się uda trzeba trafić na otwartą linie
28 lut 20:31
Michau: up
28 lut 21:01
Michau: up
1 mar 00:05
Bogdan:
| | 1 | |
f(x) = |
| + 1, założenie: −x(x − 1) ≠ 0 ⇒ x ≠ 0 i x ≠ 1 |
| | −x2 + x | |
| 1 | |
| + 1 = a / * (−x2 + x) ⇒ 1 − x2 + x = −ax2 + ax |
| −x2 + x | |
ax
2 − x
2 − ax + x + 1 = 0 ⇒ (a − 1)x
2 − (a − 1)x + 1 = 0
Δ = (a − 1)
2 − 4(a − 1) = (a − 1)(a − 5)
Δ ≥ 0 dla a∊(−
∞, 1>∪<5, +
∞)
| | 1 | | 1 | |
y = 1: |
| + 1 = 1 ⇒ |
| = 0, dla y = 1 brak rozwiązania. |
| | −x2 + x | | −x2 + x | |
| | 1 | | 1 | |
y = 5: |
| + 1 = 5 ⇒ |
| = 4 ⇒ 4x2 − 4x + 1 = 0 ⇒ (2x − 1)2 = 0 |
| | −x2 + x | | −x2 + x | |
| | 1 | |
x = |
| , dla y = 5 jest rozwiązanie. |
| | 2 | |
Zbiór wartości funkcji: ZW
f: y∊(−
∞, 1)∪<5, +
∞)
1 mar 01:04