Jeżeli ktoś będzie w stanie mi pomóc będę wdzięczna :)
Sabina : Oblicz:
a) ctg25 * ctg 35 * ctg 45 * ctg 55 * ctg 65 =
b) sin2 75 + sin2 15 − 2sin30 =
c) (cos52 − cos38)2 + 2sin38 * sin52 − cos180 =
28 lut 19:19
magda: b) sin275+sin2(90−75)−2sin30=sin275+cos275+2sin30=1+2*12=1+1=2
28 lut 20:34
magda: a)ctg25*ctg35*ctg45*ctg(90−35)*ctg(90−25)=ctg25*ctg35*ctg45*tg35*tg25=ctg25*
tg25*ctg35*tg35*ctg45=1*1*1=1
28 lut 20:37
Eta:
a/ ctg25o= tg 65o
ctg35o= tg55o
tgα*ctgα= 1 , ctg45o= 1
i otrzymujesz:
tg650*ctg65o * ctg45o * tg55o*ctg55o= .......
28 lut 20:39
magda: c) (cos52−cos(90−52))2+2sin38*sin(90−38)−cos180=(cos52−sin52)2+2sin38*cos3
8−cos180=cos252−2cos52sin52+sin252+2sin38cos38−cos180=
cos252+sin252−cos180+2sin38cos38−2cos(90−38)sin(90−38)=
cos252+sin252−cos180+2sin38cos38−2sin38cos38=1−1=0
28 lut 20:47